tisdag, november 30, 2010

Pepparkaksbak


I helgen har här både hunnits med pepparkaksbak och julmarknad, minsann! Dessutom har snön hittat till Gotland lagom till advent. Mysigt!

Gjorde pepparkakorna på bovete, rismjöl och rissirap, så de är helt socker-, mjölk- och vetefria. Dock har de en tendens att falla sönder väldigt lätt, gissar att det är bovetet som inte håller ihop på samma sätt som vanligt mjöl..? Goda blev de i alla fall, även om de smular lite!

Pepparkakor

Ingredienser
150 g smör
100 g rissirap
10 g mald ingefära
10 g mald kanel
5 g mald nejlika
8 g bikarbonat
200 g rismjöl
120 g bovetemjöl
40 g vatten

Gör så här
Rör smör och rissirap mjukt i en matberedare. Tillsätt pepparkakskryddor, bikarbonat och rismjöl. Blanda i ca 5 minuter. Tillsätt bovetemjöl och blanda tills det precis är inarbetat. Häll på vattnet och blanda snabbt in det i degen.

Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylen tills nästa dag.
Baka ut pepparkakorna med lite bovetemjöl, och grädda i 200 g ca 5 minuter.

4 kommentarer:

Karin sa...

Gott med egengjord deg. Vi blev väldigt missnöjda med den köpta som vi använde i helgen. Nästa gång blir det annat märke, eller att göra själv.

GRANSTAV sa...

Snygga blev de oxå :).
Degen lät väldigt god. Får testa nästa år./s

MITT VITA HUS sa...

Mumsigt:)

Hoppas ni har det bra på ön..längtar dit av många skäl:)

Kram på dig ♥

Tina sa...

Ja pepperkaker hører denne tiden til. Stor stas å bake pepperkaker både til mor og barn. De ble kjempefine, ser nesten kjøpt ut. Proff du da!!! Ønsker deg ei fin førjulsid! Klæm