söndag, oktober 31, 2010

Seven ★ Stars





För ett par veckor sen var jag på ett superroligt fotouppdrag för keramikgänget Seven Stars. Vi höll till på mysiga Hallfreda Hotell, ett för mig nytt litet smultronställe på ön. Blev verkligen kär i den här keramiken! Rufft och handgjort, men med känsla och finess. Eventuellt kommer några av produkterna snart att säljas i webbutiken.

onsdag, oktober 27, 2010

Beslema, Tunisien!

Semestern är över för den här gången. Kan ju inte direkt säga att den levde upp till mina förväntningar, tyvärr. Något bad blev det inte, eftersom vi allihop blev förkylda. Solen lyste med sin frånvaro så de brunbrända ben som jag i min fantasi skaffat mig under veckan, är lika bleka som när vi åkte. Och det här med All Inclusive, det var ju som jag misstänkte inte riktigt vår grej.

Men nu har vi testat det också. Och åh, vad vi uppskattade att komma hem igen!

tisdag, oktober 19, 2010

Plötsligt händer det...



Rätt vad det var dök min älskling upp med den här överdådiga skönheten. Det är ju inte varje dag sånt händer, så självklart förtjänar den sin plats mitt på matbordet. Hoppas att jag kan hålla den vid liv länge, för så många knoppar som den har så borde den blomma ända till midsommar.

måndag, oktober 18, 2010

Höst i växthuset



Både aprikosträdet och vinrankorna har hajjat att det är höst även i växthuset.

fredag, oktober 15, 2010

Kokosplättar



De här plättarna smakar ljvligt gott, och är supernyttiga eftersom de innehåller kokos istället för mjöl. Passar utmärkt till helgfrukosten, som mellis, eller att packa ner i matsäcken.

Ingredienser
4 ägg
4 dl kokosflingot
En burk kokosmjölk
1 tsk vaniljpulver (absolut inte vanillinsocker, utan sånt där ekologiskt pulver som gör att det blir prickar i smeten)

Gör så här
Mixa kokosflingor till fint mjöl. Tillsätt de andra ingredienserna och vispa tlll en slät smet. Låt svälla i 10 minuter och stek i mycket smör. Servera med blåbär, hallon eller rivet äpple.

torsdag, oktober 14, 2010

Vi drar!



Det här är vad som väntar oss. Vi ska njuta. Vara lediga. Äta gott. Fira lite. Leka med Elton. Bada. Sola. Sova. Läsa. Och bara vara.

onsdag, oktober 13, 2010

MIddagstips



Dagens middagstips är en enkel och god rätt som fixas på ett kick!

Ugnsbakad lax med morot- och palsternackspurré 4 personer

500 g palsternackor
500 g morötter
en klick smör
salt och peppar

Koka rotfrukterna tills de mjuknat, häll av vattnet och spara det tills du ska göra soppa nästa gång. Mixa med stavmixer till slät konsistens, tillsätt smör, salt och peppar.


4 laxfiléer
citronsaft
tamarisoya
sesamfrön
olivolja

Smörj en form med olivolja, lägg i laxen, pressa över citronsaft och tamari. Strö över sesamfrön så att det täcker fisken. Baka i ugn med termometer. Fisken ska bli ca 60 grader.


Servera med skärbönor, ångkokad broccoli, blomkål eller gröna ärtor.

tisdag, oktober 12, 2010

Kalkstensbaksten



Bakar man surdegsbröd, ska man baka det på baksten. Sicken skillnad! Eller som Pain de Martin skriver:
"Poängen med en baksten i ugnen är att brödet får en hög, jämn och bra värme som gör att brödet reser sig fint. Jag tycker också att stenen ger brödet lite extra karaktär. Det blir lite mer av och bättre av allt. Dessutom är det fenomenalt att baka pizza på den."

Inom kort finns bakstenar av Gotländsk kalksten i webbutiken.

Vinterfikon



Undrar om mina fikon hinner mogna innan det blir vinter? Känns som om de liksom har slagit av på takten. Synd på alla de karten. Och inte minst synd om mej som inte får äta upp dem.

söndag, oktober 10, 2010

Kryddskörd



Passade på att skörda årets sista kryddor innan frosten kommer och tar dem. Brukar torka mina örter, men tänkte testa att frysa dem den här gången. Vi får väl se om det blir någon skillnad. Hur som, så är det en lyxig känsla att även vintertid njuta av egenodlade örter.

lördag, oktober 09, 2010

Hemma-jobb



Jobbar numera hemifrån en hel del. Och då sitter jag här. Med utsikt över vardagsrummets sprakande brasa, och med vidsträckta åkermarker i ryggen. Man kunde haft det sämre!

På väggen hänger förvaringskorgar från Indiska. Skrivbordet är ett billigt matbord från IKEA, som också har den loppisfyndade korgstolen. Lammskinnet är inköpt på auktion. Väskan fick jag när min mormor rensade garderoberna i sitt gamla hus, innan hon flyttade ut. En riktig pärla!

fredag, oktober 08, 2010

Grönkålssoppa


Bild lånad från www-nlfak.slu.se

Det låg ett knippe grönkål i veckans eko-kasse. Vad tusan gör man med grönkål, tänkte jag. Googlade lite och kom fram till att grönkålssoppa kanske kunde vara nåt. Hittade inget recept som höll sig inom våra ramar, så jag ändrade lite. Eller ganska mycket, faktiskt. Det visade sig att jag hade uppfunnit århundradets godaste soppa.

Ingredienser, 4 pers
Grönkål (ca 300 g)
Vitkål (ca 200 g)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Olivolja
Vatten
2 dl havremjölk
2 äggulor
Havssalt
4 tsk ekologiskt, sockerfritt buljongpulver
4 laxfiléer
Sesamolja
Shoyu-soya
4 hårdkokta ägg

Gör så här
Hacka och fräs kål, lök och vitlök i olja i stor en kastrull. Häll på havremjölk och vatten så att det täcker kålen, och lägg i buljongpulvret. Låt koka tills kålen mjuknat. Mixa soppan till slät konsistens, salta och red av med äggulorna. Skär laxfiléerna i små tärningar och fräs dem i rikligt med sesamolja och lite shoyu. Hacka äggen i bitar. Servera soppan toppad med lax och ägg.

Den här soppan fick högsta betyg av samtliga familjemedlemmar, och kan varmt rekommenderas! Tyvärr hann jag inte få fram kameran innan soppan var slut, men bild kommer inom kort eftersom soppan med säkerhet kommer att lagas snart igen.

onsdag, oktober 06, 2010

Fredagsmystips



Även om man går på diet, så vill man ibland lyxa till det med något lite festligare än morotsstavar och bovetegröt. Den här pizzan passar finfint till fredagsmyset och håller sig dessutom inom våra kostdirektiv.

Pizzadeg med dinkel
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten (37°)
2 msk olivolja
1/2 tsk havssalt
6 - 7 dl dinkelmjöl

Finfördela jästen i en bunke. Häll i vatten och rör ut jästen. Tillsätt salt och olja och dinkelmjöl. Arbeta till smidig pizzadeg. Låt degen jäsa i minst 1 timme. Tryck ut degen i en långpanna som du smort med olivolja.


Pesto
0,5 dl olivolja
1 dl vatten
2 msk citronsaft
2-3 vitlöksklyftor
1 stor kruka basilika
100 g solroskärnor
havssalt

Mixa alla ingredienser i matberedare till en slät smet.


Garnera pizzan med solrospesto, skivad zucchini, purjolök, champinjoner och chèvre. Grädda i 225 gradig ugn, ca 15 minuter.

tisdag, oktober 05, 2010

Gotlandsliv har flyttat



Höstvindarna viner runt husknuten, och jag har insett att det här med att ha lager och pack-central i gästhuset kanske inte är någon bra idé vintertid. Så äntligen fick vi ändan ur vagnen och gjorde ett ryck. Alla varor fick flytta in i förrådet/barnrummet/gästrummet som är det andra sovrummet vi har på bottenvåningen. Hittills har det varit fyllt till taket, bokstavligen, med diverse prylar. Prylarna fick i sin tur flytta ut till gästhuset, alternativt till katthemmets loppis eller till någon lycklig traderafyndare.

Lagerhyllor har inhandlats, mitt gamla loppisfyndade skåp har kommit upp på väggen, och det lilla fällbordet som flyttats runt i hela huset har hittat sin nya plats. Måste säga att jag är riktigt nöjd med vår lilla rokad. Fler bilder kommer när jag piffat till det lite.