tisdag, november 30, 2010

Pepparkaksbak


I helgen har här både hunnits med pepparkaksbak och julmarknad, minsann! Dessutom har snön hittat till Gotland lagom till advent. Mysigt!

Gjorde pepparkakorna på bovete, rismjöl och rissirap, så de är helt socker-, mjölk- och vetefria. Dock har de en tendens att falla sönder väldigt lätt, gissar att det är bovetet som inte håller ihop på samma sätt som vanligt mjöl..? Goda blev de i alla fall, även om de smular lite!

Pepparkakor

Ingredienser
150 g smör
100 g rissirap
10 g mald ingefära
10 g mald kanel
5 g mald nejlika
8 g bikarbonat
200 g rismjöl
120 g bovetemjöl
40 g vatten

Gör så här
Rör smör och rissirap mjukt i en matberedare. Tillsätt pepparkakskryddor, bikarbonat och rismjöl. Blanda i ca 5 minuter. Tillsätt bovetemjöl och blanda tills det precis är inarbetat. Häll på vattnet och blanda snabbt in det i degen.

Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylen tills nästa dag.
Baka ut pepparkakorna med lite bovetemjöl, och grädda i 200 g ca 5 minuter.

söndag, november 28, 2010

Första advent



Hoppas ni alla har haft en fin första advent! Här hemma har vi börjat julpynta så smått. Det blir inte något avancerat, lite hyacinter och amaryllis, mysiga ljus, en och annan grön kvist...

fredag, november 19, 2010

Årets julkalender


Paketen är inslagna. Enkla, billiga presenter som jag hoppas att lillkillen ska uppskatta. Bland annat ett memoryspel med djurbilder, uppdelat i många små paket. Och badkompisar. Hajar, valar, delfiner och sköldpaddor.

Själva kalendern är på gång. Ni får snart se.

torsdag, november 18, 2010

Loppisfynd


De här ursnygga gamla pärmarna med plåtrygg hittade jag på loppis i höstas. Jag är egentligen ingen pärm-människa. Men vem vet, med dessa snyggingar kanske till och med jag får ordning på papprena.

onsdag, november 17, 2010

Anslagstavla



Det är väl knappast någon nyhet att jag har en förkärlek för rostig metall. Armeringsnät är något av det vackraste som finns tycker jag. Så jag fixade till en slags anslagstavla. Fäste gamla konservburkar på nätet med hjälp av klädnypor. Perfekt förvaring för de där småsakerna som man ofta behöver vid pysselbordet. Viktiga papper och inspirerande bilder sitter uppe med klämmor från Granit.

Chokladfondant á la Gotlandsliv


Gillar att exprimentera i köket. Att ändra om mina tidigare favoritrecept, så att de får en mikrobiotisk touch. Ett sånt försök är de här chokladfondanterna.

Socker är ju vårt största no-no, men rissirap funkar bra eftersom det inte omvandlas till glukos lika snabbt. Vetemjöl får vi inte heller äta, så istället har jag använt mig av dinkelsikt. Choklad är förbjudet eftersom det innehåller teobromin, som är ett slags koffein och påverkar hjärnan negativt i Mickes fall. Själv syndar jag ibland...


Chokladfondant
4 stora portioner

Ingredienser:
150 gram mörk osötad 100% choklad
150 gram smör rumstempererat
1 dl rissirap
4 st ägg
2 st äggulor
0,75 dl dinkelsikt

Smält chokladen i vattenbad. Vispa smör och rissirap fluffigt med en elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Tillsätt äggulor, smält choklad och till sist mjöl. Smörj de ugnsfasta formarna med smör, och fyll dem med chokladsmeten. Grädda i 200 grader, ca 8 minuter. De ska vara riktigt rinniga innuti.

söndag, november 14, 2010

Grislampor




Nu finns äntligen de ljusblåa grislamporna i lager igen. 7 st har vi lyckats få tag i, så skynda att fynda!

torsdag, november 11, 2010

Dagens middagstips



Svängde ihop en makrobiotisk köttfärssås, som faktiskt blev en riktig hit. Hela familjen gillade den skarpt! Jag vet, det låter lite mystiskt med kokosmjölk i köttfärssåsen. Men man känner knappt kokossmaken, och den hjälper till att få det lite geggigt sådär. Dessutom är det ju supernyttigt!


Köttfärssås med råris

Ingredienser:
1 kg nötfärs
1 tärnad squash
1 hackad stor gul lök
1/2 hackad purjolök
3 pressade vitlöksklyftor
10 skivade färska champinjoner
2 tärnade morötter
1 liten burk majs (utan socker)
1 dl frysta ärtor
1 dl blötlagda adzukibönor
1 dl blötlagda kidneybönor
1 burk kokosmjölk
buljongpulver (utan socker)
Shoyu-soya
cayennepeppar

Gör så här:
Fräs färsen i en gjutjärnspanna. Lägg i löken, bönorna och morötterna och låt dem bli lite mjuka. Eventuellt kan man förkoka bönorna en stund, så går det lite fortare. Lägg i champinjoner, squash, kokosmjölk och buljongpulver. Kydda med soya och cayennepeppar. När köttfärssåsen är klar vänder du ner ärtor och majs och låter allt bli varmt. Servera med råris.

onsdag, november 10, 2010

Presentkort



Nu kan du köpa presentkort i webbutiken, en perfekt julklapp! Du bestämmer själv beloppet och får hem ett juligt och fint presentkort, redo att ges bort till någon du tycker om.

Välkommen med din beställning!

tisdag, november 09, 2010

Köket



Visar den tidigare utlovade bilden på cuisine-skylten, uppsatt på väggen ovanför vår köksdel. Ganska piffigt fixat av mannen här hemma, eller hur?

fredag, november 05, 2010

Äppelmums



Slängde ihop en mumsig äppelpaj utan socker och vetemjöl. Jo, det går faktiskt!
Har inte stenkoll på hur mycket av varje ingrediens jag använde, men gör så här ungefär:

Fyll en form med skivade (och skalade) äpplen. Häll på lite vatten så att det inte blir för torrt, och strö på lite kanel.

Gör en smuldeg av:
ca 100 g smör
dinkelmjöl (mer)
dinkelflingor (mindre)
lite havssalt
ett ägg

Lägg smulorna på äppelskivorna, grädda tills det bubblar ordentligt.

Cuisine



Nu har jag äntligen fått in fler cuisine-skyltar i butiken. Välkommen att shoppa loss! :)

Ikväll har min älskling visat sin bästa Ernst-sida, och hittat ett perfekt ställe för vår skylt. Jag ska visa er så fort det blir fotovänligt ljus...

torsdag, november 04, 2010

Julkalender

Det kliar i julpysselfingrarna. Tänkte sätta igång med en julkalender åt vår lilla tomtenisse, men kan inte riktigt bestämma mig för vilken variant det ska bli. Vill kunna hänga/lägga i både små och lite större paket. Tändsticksmodellen har jag varit inne på, men tycker att man blir för låst vid storleken på lådorna. Julstrumpor på snöre är ju jättefint, men orkar jag verkligen sy 24 strumpor..? När jag var liten hade vi en modell där man knöt fast paketen på små ringar som var fästa på en "duk" på väggen. Det lutar nog åt en sån...

Har ni några tips? Gärna bilder! :)